Leven met hidradenitis suppurativa (HS): algemene tips

Kledij

Draag wijde, open kleding en katoenen ondergoed om irritatie te voorkomen.1,2 Donkere kleuren verbergen vochtplekken op je kledij. In het geval dat je toch ’n ongelukje zou hebben in het openbaar zal de donkere kleur van je kledij de vochtige plaatsen camoufleren waardoor je je zekerder zal voelen.

Was je kleding op minstens 60°C om de aanwezige bacteriën te vernietigen.

 

Hygiëne

Een goede hygiëne blijft belangrijk, maar je gebruikt best milde lotions om je te wassen.3
Gebruik deodorant die alcoholvrij is om irritatie te vermijden. Ook parfum gebruik je best zo weinig mogelijk om irritatie te vermijden.3
Het is verder niet te voorspellen welke producten bij jou irritatie kunnen geven. Als dit het geval is, is het beter om dit product in de toekomst niet meer te gebruiken en een ander product uit te proberen.

Spreek hier ook over met je dermatoloog, hij weet namelijk welke producten in bepaalde gevallen beter vermeden worden.

 

 

Scheren

Vermijd scheren van de aangetaste gebieden, ook waxen of epileren kan best vermeden worden omdat dit de huid extra zal irriteren.4
Het verwijderen van haar gebeurt best met behulp van een trimmer die op de kleinste haarlengte geplaatst wordt. Op deze manier zullen de haren voorzichtig verwijderd worden en zal irritatie beperkt blijven.

 

Roken

Roken is geassocieerd met zowel het ontstaan van de huidaandoening als de ernst van de ziekte.5
Stoppen met roken zal er voor zorgen dat de ernst van de ziekte afneemt en er zijn zelfs gevallen bekend waarbij de huidaandoening volledig verdwijnt!6 Stoppen met roken is geen gemakkelijke opgave, je kan contact opnemen met een tabakoloog om je hierbij te helpen (je ziekteverzekering betaalt deze bezoeken terug!). Bezoek de website www.tabakstop.be voor meer informatie en nuttige tips.

Gewichtscontrole

Overgewicht is geen oorzaak van HS, maar het is wel een risicofactor.5 Overgewicht kan er voor zorgen dat je meer zweet en dat er meer wrijving is in bepaalde lichaamsplooien en op deze manieren kan overgewicht de aandoening wel negatief beïnvloeden.3 Naast deze rechtstreekse effecten verhoogt overgewicht ook het risico op bepaalde verwante aandoeningen.

Diëten en sporten kunnen er voor zorgen dat je gewicht gaat verliezen. Praat met je arts als je gewicht wil verliezen, hij kan je hierbij helpen. Er zijn ook veel ziekteverzekeringen die voedingsadviezen aanbieden om je te helpen gewicht te verliezen. Een extra tip is om rustig aan te starten en zoveel mogelijk te bewegen doorheen je dag.

Medische noodsituaties

Als je lijdt aan HS moet je er altijd rekening mee houden dat er zich medische noodsituaties kunnen voordoen. Een voorbeeld van dit soort situatie is als een abces extreem pijnlijk is. Zelfs in dit soort situaties is het niet verstandig om eigenhandig abcessen te openen. Bespreek vooraf met je dermatoloog wat je moet doen in zulke spoedgevallen en gebruik in geen geval geneesmiddelen of zalven zonder dat je dit besproken hebt met je dermatoloog.

 


1. Zouboulis CC, Desai N, Emtestam L. European S1 guideline for the treatment of hidradenitis suppurativa/acne inversa. JEADV 2015; 29: 619-644.
2. Slade DEM, Powell BW, Mortimer PS. Hidradenitis suppurativa: pathogenesis and management. The British Association of Plastic Surgeons 2003; 56: 451-461.
3. Mayo Health Clinic. Hidradenitis Suppurativa. Beschikbaar op: http://www.mayoclinic.com/health/hidradenitis-suppurativa/DS00818. Geraadpleegd juni 2022.
4. American Family Physician. Hidradenitis Suppurativa: A Treatment Challenge. Am Fam Physician 2005; 72: 1554.
5. Jemec GBE. Hidradenitis Suppurativa. N Engl J Med 2012; 366: 158-164.
6. Buimer MG, Wobbes T, Klinkenbijl JHG. Hidradenitis suppurativa. British Journal of Surgery 2009; 96: 350-360.