Nederlands

Wondzorg

Wondzorg bij Hidradenitis Suppurativa (HS)

Bij milde vormen van HS zullen de abcessen nog niet zo groot zijn, maar het is toch belangrijk om in deze fase van de ziekte al een goede verzorging toe te passen.1 Naast een goede hygiëne worden soms ook ontsmettingsmiddelen (zoals resorcinol) of antibiotica (zoals clindamycine) lokaal op de huid (vb. in de oksels of liezen) toegediend.2 Spreek over deze behandelingen met je dermatoloog.

Naast bovenstaande lokale behandelingen zal het vaak ook nodig zijn om verbanden aan te brengen op de wondes. Het gebruiken van het juiste verband is in deze stap cruciaal om de wonde zo goed mogelijk te verzorgen. Er zijn verschillende factoren die meespelen bij het kiezen van het juiste verband, namelijk: de plaats en vorm van de wonde, de ernst van de ziekte, de hoeveelheid vocht die uit de wonde komt, absorberen van de onaangename geur, kostprijs,... Het belangrijkste hierbij is dat het verband geschikt is om het vocht op te nemen dat uit de wonde komt. Hier zijn veel verschillende soorten verbanden aanwezig om tegemoet te komen aan alle mogelijke situaties. Het is belangrijk bij het plaatsen van een verband dat het stevig op zijn plaats blijft zitten, want anders zal de wrijving die hierbij ontstaat voor extra irritatie zorgen.2,3 Spreek over het gebruik van verbanden met je dermatoloog zodat je zo goed mogelijk geholpen kan worden.

Operaties bij Hidradenitis Suppurativa (HS)

Bij ernstige vormen van HS kan het nodig zijn om operaties uit te voeren op deze plaatsen om zo de pijn die de abcessen veroorzaken te verlichten. Als je arts je een operatie aanraadt, is het belangrijk om jezelf op voorhand goed te informeren. Belangrijke vragen hierbij zijn: Welke operatie staat er op het programma? Welke methode wordt gebruikt om de wonde te laten genezen? Hoe lang duurt het genezingsproces?2 Des te beter je weet hoe de operatie zal verlopen, des te beter zal je de beslissing ondersteunen en begrijpen.

Na de operatie is zorgvuldige en regelmatige wondzorg noodzakelijk om een compleet herstel te bekomen. Zelfs wanneer het genezingsproces vergevorderd is, kan een goede verzorging van de wonde er toch nog voor zorgen dat infecties of andere complicaties worden vermeden. Geduld en doorzetting kunnen het eindresultaat van de operatie op deze manier sterk beïnvloeden.

Algemene tips over wondzorg bij HS

  • Vervang het wondverband dagelijks. Als je meer zweet dan normaal of er veel vocht uit de wondes komt, kan het aangewezen zijn om het wondverband zelfs nog vaker te vervangen.
  • Degelijke ontsmetting van de wondes (bijvoorbeeld met resorcinol) zal voorkomen dat de wondes geïnfecteerd raken.
  • Bereid elke vervanging van het wondverband goed voor. Zorg dat alle benodigdheden klaar liggen zoals ontsmettingsmiddel en de verbanden zelf.
  • Vraag hulp aan iemand anders als je zelf niet goed bij de wonde kan.
  • Spreek met je dermatoloog over wondzorg.

1. Mayo Health Clinic. Hidradenitis Suppurativa. Beschikbaar op: http://www.mayoclinic.com/health/hidradenitis-suppurativa/DS00818. Geraadpleegd februari 2016.
2. Zouboulis CC, Desai N, Emtestam L. European S1 guideline for the treatment of hidradenitis suppurativa/acne inversa. JEADV 2015; 29: 619-644.
3. Alavi A, Kirsner RS. Local wound care and topical management of hidradenitis suppurativa. J Am Acad Dermatol 2015; 73: S55-61.